Hi kawan-kawan semua
Hari ini merupakan hari raya kedua
best nyeeeeeeeeeeee
makan ketupat
Cik Shi pun dapat ketupat jugak tapi Cik Shi ni orang yang tak rapat sangat dengan Cik Ketupat, bukan sebab ketupat tapi sebab pulut memang kalau pulut Cik Shi tak heran
hehehehehehe
kalau makan pulut sekaya percaya tak Cik Shi akan makan bahagian atas kaya saja dan akan tinggal pulut bahagian bawah tu
hebat tak
mesti anda semu apa Cik Shi ini?
tapi enthalah
macam inilah Cik Shi dari dulu sampai sekaarang entah kenapa Cik Shi tak dapat jatuh cinta dengan pulut ini
hehehehe
ok
tauk mengenai laksa kita omong kosong pasal pulutt pula
macam inilah kita bazir masa kan?
sekali sekala saja
ok
berapa kali ok pun tak tau Cik Shi
baiklah
sekarang Cik Shi nak kongsi dengan resepi laksa yang sebenarnya mudah walaupun Cik Shi memikirkannya ia rumit
LAKSA
ini sememangnya makanan popular orang utara noh
bangga dengan orang utara ini
memang ringkas resepinya dan rami yang boleh menjamahnya jadi kalau nak menjamu semasa perayaan memang sinonimlah kan
mudah dan banyak
barang yang diperlukan
adalah
MEE LAKSA sama ada halus atau kasar
"selalunya kasar paketnya wanrna merah tak kiralah jenama apa manakala laksa halus paketnya warna hijau selalunya lah kan"
Ikan 1 @ 1/2 kilo
"sealunya kan temenum atau ikan sardin tetapi keluarga Cik Shi selalu memilih ikan temenum
10 tangkai cili kering
bawang besar 4 ulas
bawang kecil @ bawang ros 2 ulas
belacan
"kalau ada masalah resdung atau alergi jangan abaikan sahaja bahan ini ye,, sebab kesihatan lebih penting"
asam keping
"mengikut selera anda kalau nak masam tambahlah kalau tak 5@6 sudah memadai
i kuntum bungan kantan belah dua
"bahan wajib ok"
daun kesum 2 tangkai
timun " tambah rasa "
Cili padi "tambah pedas"
daun salad "tamabh nutrisi"
Telur "tambah tenaga"
ok
sekarang kita lihat
cara membuatnya
mula-mula anda rendamkan cili kering kalau anda inggin jimat masa rebus sahaja cili kering tersebut kemudian kisar dan letak tepi
seterusnya anda kisar bawang besar + bawang ros dan bawang putih bersama belacan dan letak ditepi. Masa ini anda boleh rebus ikan
jadi semasa anda habis kisar bahan ini makan ikan pun sudah siap rebus
betul tak?
lepas itu anda asingkan isi ikan dengan tulang dan kisar isi ikan itu, jangan hancur sangat, hanya satu atau 2 pusingan sahaja
lepas itu kisar tulang ikan jadi sisa isi ikn yang lekat kat mesin pengisar akan sebati juga dengan tulang ikan tadi
anda boleh menggunakan air rebusan ikan tadi unruk mengisar ikan dan tulang ikan tadi
seterunya masukkan kisaran bawang ke dalam periuk kemudian kisaran cili dan kacau sebati seterusnya masukkan kisaran tulang bersama dengan isi ikan dan tunggu mendidih selaps itu masukkan bunga kanta dan daun kesum kacau dan tinggalkan denga api sederhana
anda boleh rendamkan mee laksa tadi seterusnya merebus mee laksa tersebut
jangan terlampau lama
sebab nanti lembik pulak kan?
selepas itu sebagai tambahan
anada bleh ptong cili padi, limau nipis @ limau kasturi, timun, salad dan rebus telur dalam masa kuah tunggu untuk masak
jangan gelabah dalam masak kuahnye
lagi lama kuah itu mendidih lagi sedap laksa tersebut
itulah rahsianya
pastikan anda masak kuah laksa tu lama
dan sentiasa panaskannya
ok
gambar hiasan ok
Cik Shi tak sempat ambil menu Cik Shi
Cik Shi memang lama teringin nak makan laksa dan selalu hampeh sebab selalu yang beli sama ada pedas sangat atau masam sangat tetapi hari ini ibu Cik Shi sendiri buatkan
untung tak Cik Shi
ok sebagai penghargaan
mai Cik Shi nak cerita sikit mengenai ibu Cik Shi
beliau merupakan seoarang yang rajin dan senang membuat sesuau masakan dengan dengar saja cara membuat sebab masak ini bergantung pada air tangan masing-masing
sebab itu bukan semua boleh menjadi chef
dan kalau untuk anaknya dia sanggup untuk buat apa sahaja
heheheheh
jadi untunglah anaknya
jom
makan laksa
No comments:
Post a Comment